THEODORA'S JEWELLERY - Προϊόντα, προσφορές, νέα

Νέα

Δωρεάν μεταφορικά με αγορές άνω των 50€

2/4/2015

Το Theodora's Jewellery σας κάνει δώρο τα έξοδα αποστολής για κάθε παραγγελία εντός Ελλάδας άνω των 50€. Επιλέξτε το κόσμημα που σας ταιριάζει καλύτερα και επωφεληθείτε της προσφοράς μας!

Άρθρα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΩΝ

2/7/2013

Η σκόνη που υπάρχει στον αέρα αποτελείται από πυριτικά σωματίδια. Αυτό σημαίνει πως αν πάνω στην πολύτιμη πέτρα μας έχει κολλήσει σκόνη και εμείς τρίψουμε με ένα πανί την πέτρα για να φύγει η σκόνη, μπορεί να κάνουμε ζημιά στην πέτρα. Τα σωματίδια της σκόνης θα τριφτούν πάνω στην πέτρα και θα της προκαλέσουν πολλές μικρογρατζουνιές, δηλαδή ένα θόλωμα στην επιφάνεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γυαλιά οράσεως.  Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεπλύνουμε το κόσμημα κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει η σκόνη και μετά να σκουπίσουμε με μαλακο πανί / ύφασμα.

 

Για το καθαρισμό από βρωμιές χρησιμοποιούμε τη μέθοδο που αναφέρθηκε προηγουμένως με νερό και σαπούνι. Αν η πέτρα είναι αρκετά ανθεκτική, δεν έχουμε πρόβλημα με τη βούρτσα. Αν η πέτρα είναι πολύ μαλακή, ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καθόλου βούρτσα.

 

Ακουλουθει εκδεικτικός πίνακας για την αντοχή των πετρών, όπως δημοσιεύεται στο jewelpedia.com

 

Ακουαμαρίνα: Είναι πέτρα με ικανοποιητική αντοχή.

Αμέθυστος; Σαν χαλαζίας που είναι, έχει ικανοποιητικές αντοχές. Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προστασία από την απευθείας έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί να αποχρωματιστεί.

Γρανάτης : Είναι μία πέτρα με ενδιάμεση ευαισθησία. Ούτε πολύ ανθεκτική, ούτε πολύ ευαίσθητη.

Ζαφείρι : Είναι πολύ ανθεκτική πέτρα.

Καπνίας : Είναι αρκετά ανθεκτική πέτρα. Κινδυνεύει από αποχρωματισμό αν εκτεθεί απευθείας στο ηλιακό φως.

Κεχριμπάρι: Είναι πολύ μαλακό υλικό και πολύ ευαίσθητο. Χαράζει πολύ εύκολα και δεν πρέπει να μπαίνει στο πλυντήριο υπερήχων.

Μαργαριτάρι. Είναι ευαίσθητο και θέλει προσοχή γιατί χαράζει εύκολα. Τα φυσικά μαργαριτάρια που είναι περασμένα σε κορδόνια (ειδικά αν τα έχουμε πληρώσει ακριβά) πρέπει κάθε λίγα χρόνια να βγαίνουν από τα κορδόνια, να πλένονται με νερό και σαπούνι, και μετά να ξαναδένονται.

Νεφρίτης: Είναι πολύ συνεκτική πέτρα δηλαδή δε ξεφλουδίζει, αλλά δεν είναι αρκετά σκληρή και μπορεί να χαραχτεί Όνυχας: Είναι αρκετά ανθεκτική πέτρα, θέλει μόνο κάποια προσοχή στην έκθεση στο φως και τη θερμότητα.

Οπάλιος : Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη πέτρα. Κινδυνεύει από την μεταβολή των θερμοκρασιών, από την έκθεση στον ήλιο και δεν πρέπει να μπαίνει σε πλυντήριο υπερήχων.

Περίδοτο : Κινδυνεύει από τα οξέα οπότε δεν πρέπει να το φοράμε στην κουζίνα, αλλά πρέπει να μην εκτίθεται και στα σπρέι.

  Ροζ κουάρτζ: Είναι χαλαζίας άρα είναι αρκετά ανθεκτική πέτρα. Πρέπει να μην εκτίθεται στον ήλο και σε ψηλή θερμοκρασία γιατί κινδυνεύει από αποχρωματισμό.

Ρουμπίνι: Είναι πολύ σκληρή και ανθεκτική πέτρα. Κινδυνεύει μόνο στο πλυντήριο υπερήχων αν έχει υποστεί εκτεταμένη κατεργασία.

Σιτριν:  Σαν χαλαζίας είναι αρκετά ανθεκτικό. Κινδυνεύει μόνο από αποχρωματισμό, γι αυτό δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο και σε ψηλές θερμοκρασίες.

Σμαράγδι: Είναι μία ευαίσθητη πέτρα. Κινδυνεύει από χτυπήματα να ξεφλουδίσει κομμάτι, δεν πρέπει να μπαίνει σε πλυντήριο υπερήχων και δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο και σε ψηλές θερμοκρασίες γιατί κινδυνεύει με αποχρωματισμό.

Τανζανίτης : Είναι μία πολύ ευαίσθητη πέτρα. Δεν έχει ικανοποιητική συνοχή οπότε κινδυνεύει από ξέφτισμα αν χτυπηθεί. Δεν έχει καλή συμπεριφορά στο πλυντήριο υπερήχων και πρέπει να προστατεύεται από οξέα.

Τοπάζι Μπλε : Είναι σκληρή πέτρα και δεν κινδυνεύει να χαραχτεί. Δεν έχει όμως καλή συνοχή και υπάρχει περίπτωση αν χτυπηθεί να ξεφτίσει. Το μπλε χρώμα συνήθως δημιουργείται με ακτινοβόληση και κινδυνεύει με αποχρωματισμό αν εκτεθεί σε ψηλή θερμοκρασία. Και τα άλλα χρώματα τοπάζιου πρέπει να προστατεύονται από τα χτυπήματα.

Τουρμαλίνη : Είναι αρκετά σταθερή και ανθεκτική πέτρα.

Χαλκηδόνιος: Σαν χαλαζίας είναι αρκετά ανθεκτικός.

Πώς να καθαρίζετε και να αποθηκεύετε τα ασημένια κοσμήματά σας!

2/7/2013

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Θα ξεκινήσω με την πιο απλή αλλά σημαντική συμβουλή!

Μην ξεχνάτε να βγάζετε τα κοσμήματά σας όταν μαγειρεύετε ή καθαρίζετε ! Μπορεί να φαίνεται ανόητο αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσος κόσμος το κάνει! Η χλωρίνη και άλλα παρόμοια χημικά μπορεί να αποχρωματίσουν και να καταστρέψουν τα κοσμήματα καθώς ακόμα και να προκαλέσουν αποκόλληση των πετρών.

 

Προσπαθείτε όσο μπορείτε να αποφεύγετε την επαφή με χημικά, κοφτερά αντικείμενα και υψηλες θερμοκρασίες.

Γι'αυτό το λόγο αποφεύγουμε να φοράμε κοσμήματα στηνπαραλία και καλό είναι να μην τα αφήνουμε μέσα στο δωμάτιο του μπανιου, ένα πολύ συχνό φαινόμενο καθώς την ώρα που μπαίνουμε για μπάνιο συνειδητοποιούμε ότι φοράμε κοσμήματα! Η υγρασία που δημιουργείται από τους υδρατμούς   καθώς και η ζεστή ατμόσφαιρα  επιταχύνουν το μαύρισμα/ την οξείδωση των μετάλλων ενώ κάποιες πέτρες απαγορεύεται να βραχούν.

Επίσης, καλό  είναι να βγάζετε τα κοσμήματά σας πριν κοιμηθείτε. Μπορείτε πολύ εύκολα να τα γρατζουνίσετε ενώ ο ιδρώτας και τα έλαια του σώματος προκαλούν αποχρωματισμό και "τρώνε" το επιχρύσωμα. Για τους ίδιους λόγους πρέπει να αφαιρούμε τα κοσμήματα μας πριν το γυμναστήριο ή οποιαδήποτε σωματική άσκηση!

 

ΜΙΚΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Φορέστε τα κοσμήματα μετά τη χρήση καλλυντικών, σπρέι μαλλιών και αρωμάτων για να αποφύγετε την επαφή με χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

2. Σκουπίστε τα κοσμήματα με ένα μαλακό πανί μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσετε τα έλαια και άλατα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μαργαριτάρια!

3. Μην ξεχνάτε να φοράτε τα μαργαριτάρια σας. Παίρνουν την υγρασία από το δέρμα σας που τους είναι απαραίτητη για να διατηρούν το χρώμα και τη λάμψη τους! :-)

4. Όλα τα ασημένια κοσμήματα  μπορούν να καθαριστούν με μια γόμα μολυβιού!

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Το ασήμι μαυρίζει φυσικά και απαιτεί τακτικό γυάλισμα. Όταν δεν χρειάζεστε τα ασημένια σας κοσμήματα καλό είναι να τα αποθηκεύετε σε πλαστικό σακούλακι που σφραγίζει ή καλύτερα να τα τυλίξετε μ'ενα βαμβακερό πανί ώστε να επιβραδύνετε μ'αυτό τον τρόπο το μαύρισμα.

 

Προσοχή: Δεν αποθηκεύουμε τα μαργαριτάρια σε πλαστικές σακούλες. Υπάρχουν ειδικές απαλές θήκες γι' αυτά!

 

Κατα την αποθήκευση, προτιμότερο είναι να αποφεύγετε να τα βάζετε όλα μαζί  αλλά να τα φυλάσετε χωριστά ώστε να μην γρατζουνίζονται   και να μην μπλέκονται μεταξύ τους, πράγμα που στην περίπτωση των λεπτών αλυσίδων μπορεί να αποβεί μοιραίο! Γρατζουνίσματα στις μαλακές πέτρες μπορούν να γίνουν και αν τις φυλάμε σε πουγκιά, μαζί με κοσμήματα που έχουν σκληρότερες πέτρες. Όταν η σκληρή πέτρα τριφτεί με την μαλακότερη θα της προκαλέσει γρατζουνιά.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΓΥΑΛΙΣΜΑ) ΤΩΝ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΣΚΕΥΩΝ

Ο καλύτερος τρόπος να γυαλίσετε τα ασημένια σας κοσμήματα είναι τα ειδικά πανάκια γυαλίσματος!

Άμα δεν έχετε ειδικό πανάκι, υπάρχουν κάποιες απλές τεχνικές.

α. Η πρώτη και πιο γνωστή σε όλους μας είναι με την κοινή μας οδοντόκρεμα! Παίρνουμε ένα υγρό πανάκι ή μία αρκετά απαλή οδοντόβουρτσα και τρίβουμε τα μαυρισμένα μας κοσμήματα.Έπειτα ξεβγάζουμε με νερό.

Προσοχή: Η οδοντόκρεμα δεν χρησιμοποιείται πάνω σε ημιπολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια.

Η βούρτσα πρέπει να ναι πολύ απαλή για αν μην γρατζουνίσει το ασήμι.

β. Για την δεύτερη μέθοδο θα χρειαστείτε χλιαρό νερό, "μαλακό" σαπούνι και μία αρκετά μαλακή βούρτσα. Παρότι το σαπούνι και το νερό αποτελούν καλή λύση για πολλα μέταλλα και ημιπολύτιμες πέτρες, ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε νερό και σαπούνι με κεχριμπάρι, κοράλλι, σμαράγδι, νεφρίτη, λάπις λάζουλι, οπάλ ή τυρκουάζ.