UGAS - Προϊόντα, προσφορές, νέα

Άρθρα

Πως ελέγχουμε την ορθή λειτουργία του θερμοστάτη χώρου

5 μήνες πριν

Υπάρχουν 2 τύπων θερμοστάτες.

οι αναλογικοί (επιτρεπτό διαφορικό σφάλμα max 1,5°C).

οι ψηφιακοί (επιτρεπτό διαφορικό σφάλμα max 1°C).

Οι θερμοστάτες είναι και θερμόμετρα ταυτόχρονα, άρα όπου ανάψει το λαμπάκι του (ανεβάζοντας την θερμοκρασία), είναι η στιγμιαία θερμοκρασία του χώρου. Όπου σβήσει (κατεβάζοντας την θερμοκρασία), είναι το διαφορικό του σφάλμα. Εάν αυτό, υπερβαίνει τις παραπάνω τιμές ο θερμοστάτης χρήζει αντικατάστασης.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το φυσικό αέριο;

5 μήνες πριν

Χρησιμοποιώντας καθημερινά το φυσικό αέριο σε διάφορες εφαρμογές στο σπίτι απολαμβάνεις τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει:

1. Οικονομία: Το φυσικό αέριο αποτελεί διαχρονικά την πιο οικονομική επιλογή και τη καλύτερη ενεργειακή επένδυση σε βάθος χρόνου για τον οικιακό καταναλωτή προσφέροντας ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς τις συμβατικές μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.). Η εξοικονόμηση με το φυσικό αέριο στη θέρμανση ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Ευκολία στη χρήση: Το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο όποτε το χρειάζεστε κάθε στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο. Δε χρειάζεται να το παραγγείλετε ή να είστε σε ετοιμότητα για την παραλαβή του και πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή και προσφέρει ευκολίες και άνεση στην καθημερινή σας ζωή (π.χ. παροχή ζεστού νερού στη στιγμή όποτε το χρειαστείτε.

3. Καθαριότητα και εξοικονόμηση χώρου: Με το φυσικό αέριο δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής ενώ απαλλάσσεστε από τις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου.

4. Μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών: Η καθαρή καύση του φυσικού αερίου εξασφαλίζει μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

5. Ακρίβεια στη μέτρηση και χρέωση μετά την κατανάλωση: Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια σύμφωνα με τις ενδείξεις του μετρητή, όπως ακριβώς και για τις καταναλώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο που εξοφλείται κατά την παραλαβή, η πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου πραγματοποιείται μετά την κατανάλωσή του.

6. Φιλικότητα προς το περιβάλλον: Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο. Η χρήση του συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Δεν περιέχει ενώσεις του θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Χρήση θερμοστάτη χώρου

5 μήνες πριν

Ο θερμοστάτης χώρου είναι μια συσκευή που επιτηρεί την θερμοκρασία και ανοίγει ή κλείνει το σύστημα κατ εντολή μας (δεν είναι διακόπτης on - off).

ΛΑΘΟΣ: Θα ανάψω το καλοριφέρ 3 ώρες το απόγευμα.

ΣΩΣΤΟ: Θα ανεβάσω την θερμοκρασία του σπιτιού Χ βαθμούς κελσίου.

Αν ο χώρος δεν έχει απώλειες η χρήση της μόνιμης λειτουργίας είναι η επιθυμητή.

Τι σημαίνει μόνιμη λειτουργία;

Μόνιμη λειτουργία δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε συνεχή λειτουργία τα καλοριφέρ, το αντίθετο μάλιστα. H ουσία δεν είναι πόσες ώρες είναι ανοικτό το καλοριφέρ, αλλά η διατήρηση μιας ελάχιστης θερμοκρασίας του χώρου (επιθυμητή 15°C - 16°C όταν λείπουμε ή κοιμόμαστε).

Από εκεί ανεβάζουμε την θερμοκρασία του σπιτιού έναν έναν βαθμό με μάξιμουμ τους 21°C.

ΠΡΟΣΟΧΗ

εάν δεν μπορεί το σπίτι να διατηρήσει τους 15°C με καύση λιγότερη της 1 ώρας ημερησίως (αυτή την περίοδο), θα πρέπει να ασχοληθούμε με τις απώλειες του χώρου και η μόνιμη λειτουργία δεν ενδείκνυται.

εάν δεν μπορεί να πιάσει τους 21°C ενώ τα σώματα είναι ζεστά ή έχει γίνει λάθος διαστασιολόγηση θερμαντικών σωμάτων ή και σ' αυτή την περίπτωση έχουμε μεγάλες απώλειες και πρέπει να το ελέγξουμε.

Πότε βάζουμε τον θερμοστάτη στους 17°C και πότε στους 21°C. Θα πρέπει να επιλεγεί μια θερμοκρασιακή ψαλίδα χρήσης (στο εξής θ.ψ. > ιδανική μεταξύ 15°C – 21°C).

Το σώμα αντιλαμβάνεται την διαφορά θερμοκρασίας, άρα η χρήση της θ.ψ. έχει ως εξής:

όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κοντά στο 0°C (χαμηλή) τότε οι 17 - 18 στον εσωτερικό χώρο είναι αρκετοί.

όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι π.χ. 15°C (υψηλή) και κρυώνουμε λόγο υγρασίας τότε θα βάλουμε τον θερμοστάτη στους 21c προκειμένου το σώμα να αντιλήφθη την διαφορά.

Πάνω από τους 21°C αυξάνουμε ραγδαία την κατανάλωση.
Ουσιαστικά κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου γίνεται μια προσπάθεια με μικρές "ενεσούλες θέρμανσης" να συντηρηθεί το σπίτι σε μια μίνιμουμ θερμοκρασία και να μην πέσει κάτω από αυτή. Σε αλλά περίπτωση η λειτουργία του καυστήρα είναι συνεχής και η κατανάλωση μεγαλύτερη.

Σημαντικό: η ενέργεια πλέον, είναι ακριβή και δεν θα πρέπει να την σπαταλάμε άσκοπα.

Εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης

5 μήνες πριν

Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα.
Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής:

Μπάνιο: 22°C

Καθιστικό: 19-20°C

Υπνοδωμάτια: 18°C

Ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 8% σε καύσιμο.

Σε κεντρικές θερμάνσεις η τοποθέτηση θερμοστάτη εξωτερικού χώρου συμβάλει στην αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας λειτουργίας της εγκατάστασης, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι ώρες λειτουργίας καθορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες του κτιρίου.
Η καλή μόνωση των χώρων που θέλουμε να θερμανουμε αποτελεί βασική αρχή. Οι χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα πρέπει να σφραγίζονται. Ιδεώδης μόνωση για τα εξωτερικά ανοίγματα των οικοδομών είναι τα διπλά τζάμια, αποδίδει, όμως, και το απλό κλείσιμο του παντζουριού και της κουρτίνας.

Καλύμματα στα καλοριφέρ πρέπει να αποφεύγονται, γιατί εμποδίζουν τη μετάδοση της θερμότητας. Ας αποφεύγουμε τον αερισμό των χώρων, όταν λειτουργεί το καλοριφέρ. Ας μην ανοίγουμε τα παράθυρα, όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά, αλλά ας κλείνουμε τους διακόπτες από ορισμένα σώματα. Έχουμε και εμείς κάποιο μερίδιο στη θερμότητα και στα χρήματα που θα εξοικονομηθουν.

Κλείστε το διάφραγμα καύσης όταν το τζάκι δεν είναι αναμμένο. Όταν παραμένει ανοιχτό αφήνει τον ζεστό αέρα να φεύγει από την καπνοδόχο. Ο εξαεριστήρας του μπάνιου καθώς και ο αποροφητήρας της κουζίνας μπορούν να εξανεμίσουν τον ζεστό αέρα του σπιτιού μόνο σε μία ώρα. Κλείστε τις συσκευές αμέσως μετά την χρήση τους. Μονώστε την ταράτσα αν βρίσκεστε στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας.

Και φυσικά μην αμελείτε την ετήσια συντήρηση του καυστήρα και μειώστε εως και 30% την κατανάλωση καυσίμου.